Aperitivo all’Italiana

Aperitivo är ett ögonblick av ren njutning av avkoppling, ”ta en drink” är en handling som går utöver konsumtionen av en alkoholhaltig dryck: det är ett ögonblick av gemytlighet som kan avnjutas med andra .

Milano är Aperitivos staden: känd för alla är ett uttryck ”Milano att dricka” härstammar från en reklamkampanj under 80-talet, när Milano anses vara centrum för omfattande välstånd, trender och mode.

Anpassningen har dock utvidgats till hela Italien. Oavsett staden man befinner sig i hittar man  alltid, före middagen, grupper av människor i baren som sippar på cocktails och aptitretare.

I många italienska städer, från norr till söder, är Aperitivo en kult, en daglig ritual som uppfyller syn och smak, med små variationer beroende på regionen.

I Veneto hittar man den berömda Spritz-cocktailen med vitt vin eller Prosecco, mousserande vatten, bitter och seltz. I Milano är det ”fel-Negroni”, en mousserande brutcocktail född på 60-talet från en idé om bartendern Mirko Stocchetto.

Aperitivet i Milano föregår vanligtvis middag, är ett sätt att roa med vänner och kollegor strax efter arbetstiden. Alltmer nu fortsätter dock efter 20.00, blir därmed en verklig sätt att tillbringa några timmar i sällskap för att sedan fortsätta kvällen på andra ställen eller gå direkt hem, är detta klassiskt fall av den senaste och utbredd ”Apericena”, alltså aperi- middag.

Aperitivo i Rom eller som i nästan hela Italiens centrumet, är alltid baserat på Negroni (den klassiska) som är förberedd med gin. Men aperitifens kult följer vanor som skiljer sig från de tillhörande regionerna, och det är så avslappet i södra Italien att det ofta är ett kontinuum av måltiderna. Vanligt är faktiskt vana att göra aperitivet strax innan lunchen, eller fortsätter att reta chips, taralli och oliver direkt efter middagen, mestadels för en öl.