Du läste rätt: PINSA med ”NS”, och inte PIZZA!

Nu på allas läppar är PINSA, en specialitet från det italienska köket som består av en blandning av mjöl (fråga inte om hemliga recept…), en hög fuktighetsgrad och ett minskat intag av fett. Tydligen enkelt, i verkligheten kräver Pinsa Romana-degen lång bearbetning och noggrann spridning för hand. resultatet är något mellan pizza och focaccia.

Vad är då skillnaden mellan pizza och PINSA ingredienser och beredning. Jämfört med klassisk pizzadeg kräver pinsadeg en annan mängd vatten och en lägre andel jäst och en lååååååång jäsning, ofta i flera etapper och i kylskåp. Resultatet är ett mer smältbart och mindre kaloriinnehåll. Själva namnet på Pinsa Romana kommer från latinet, från verbet pinsère som, bokstavligen, betyder att sträcka, som den åtgärd som utfördes av bönderna som kavlade ut degen innan de satte in den i ugnen.