Mat är det som gör att kunden väljer att besöka en restaurang, förbli lojal mot den, beställa dess rätter eller boka ett hotellrum. Men vad representerar ett bra matkoncept? Vad behöver han kunna göra för att betala för sig själv i slutet av dagen?

Detta är den konceptuella idén bakom en restaurang, ett spökkök eller vilken plats som helst som erbjuder mat. Du kan fokusera på veganska och vegetariska rätter, eller på det specifika köket i ett land eller på särskild omsorg vid val av ingredienser till frukost. Det viktiga är att fokusera på en väldigt specifik idé; endast fokus kan leda till jämn kvalitet – och det är detta som kunder och gäster söker och uppskattar.

Oavsett om det är ett ”ghost kitchen”, alltså ett spökkök, en restaurang eller ett hotell fungerar ingenting utan rätt matkoncept. Koncepten inkluderar din meny design, servicestil, matsalsinredning och – naturligtvis – stilen på maten. Många restauranger är tänkta utifrån en kocks personliga erfarenheter eller intressen. Arv, lokala råvaror, traditioner eller familj är alla vanliga inspirationskällor för restaurangkoncept.

Allt börjar med att ”lyssna” och analyserar. Med ärlighet, kompetens och autenticitet. På så sätt kan vi förstå kunders behov och erbjuda den bästa möjliga lösningen för att hjälpa dem att nå sina mål.

Vad är målet med verksamheten? Därefter görs en bedömning av nuläget och de förändringar som krävs för att uppnå det önskade målet. Vid det här laget hjälper vi kunden att ta fram den ideala menyn, etablera produktionen och bestämma köksutrustningen.

Låt oss ta ett spökkök till exempel. Här är målet att tillaga så många rätter som möjligt, så snabbt som möjligt och med genomgående hög kvalitet. Och om detta spökkök ska fungera för flera märken måste det också vara extremt flexibelt eller utrustat med många små enheter att laga mat i. Detta kräver helt diversifierade produktionsprocesser och tillräckligt med utrymme och utrustning i köket.

Resultatet är att ta fram den rätta kombinationen av utrustning, råvaror och produktionsteknik.

Några av Food Concept som Italfood har tagit fram under åren: PIZZA2GO, FOCACCIA MIA, LAPIADA, ACQUAEFARINA, PINZIMONIO