Varför blev ”glutenfri” så trendigt

Från showbiz-stjärnor som kräver glutenfritt (fallet i USA med den välkända dokusåpan kopplad till Kardashian-systrarna) och pratar om det som om det vore en hälsoåtgärd till den utbredda ”gemensamma logotypen” och besattheten av bantning dieter (med åtföljande irritation mot kolhydrater) för många människor felaktigt skyller på gluten.

Det är centralt och viktigt att man inte anser sig vara ”intolerant eller känslig för gluten” med ”självdiagnos”. För att fastställa ett sådant tillstånd måste du gå till läkaren och få lämpliga tester gjorda, gör-det-själv rekommenderas inte.

Det första att fastställa är förekomsten av symtom på Celiaki,  som kännetecknas av en mycket varierande klinisk bild, allt från kraftig diarré med markant viktminskning, till extraintestinala symtom, till samband med andra autoimmuna sjukdomar. Till skillnad från veteallergier framkallas inte celiaki och dermatitis herpetiformis av hudkontakt med gluten, utan endast av dess intag. Obehandlad celiaki kan leda till dramatiska komplikationer, såsom lymfom i tarmen.

Celiaki kan identifieras med absolut säkerhet genom serologisk forskning och biopsi av duodenalslemhinnan under duodenoskopi. Diagnostiska tester för celiaki måste nödvändigtvis utföras under en diet som innehåller gluten.

Den glutenfria kosten är den enda tillgängliga terapin för celiaki och måste följas strikt hela livet.